Prekių katalogas

  • Ryžiai plovui DEVZIRA, 800 g

    Kodas: 078726991807
    Barkodas: 0787269918078
    Gamintojas
    DEVZIRA
    Kilmės šalis
    KIRGIZIJA
  • Ryžiai plovui DEVZIRA

    Svoris: 800 g 

    Sudedamosios dalys: vidutinio grūdo nulupti ryžiai.

    Maistinė vertė (100 g):

    Energinė vertė – 1461,00 kJ / 349,19 kcal

    Riebalai – 3,10 g

    Iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių – 0,8 g

    Angliavandeniai – 67,00 g

    Iš kurių cukrų – 0,70 g

    Baltymai – 7,5 g

    Druska – <0.01 g

    Galimi sezamo, žemės riešutų, kitų riešutų, kviečių miltų piedsakų. 
    Kilmės šalis: Kirgizija.
    Laikyti sausoje, vėsioje vietoje.

    Geriausia iki: žiūrėti ant pakuotės.
    
Informacija ant produkto pakuotės gali skirtis nuo puslapyje nurodytos sudėties bei produkto maistinės vertės.

    Vadovaukitės informacija esančia ant pakuotės, nes ji yra visada teisinga.

    Devzira ryžiai laikomi geriausiais ryžiais plovui. Tai šviesiai raudonai rudi ryžiai. Nuplauti šaltame vandenyje jie tampa beveik skaidrūs ir gintariniai – labai gražus vaizdas.

    Devzira ryžiai – jiems būdinga pailga grūdų forma, o išilgai grūdų yra plona ruda juostelė.

    Nuplauti grūdai tampa šviesesni ir švelniai rausvi. Devzira taip pat yra neįprastai sunki ryžių masė. Užtenka paimti saują ryžių į delną, kad pajustumėte jų svorį. Taip yra todėl, kad Devzira ryžiai yra labai tankūs. Devzira dažnai vadinama “rausvuoju Rytų perlu”. Norint suprasti šių ryžių vertę, reikia turėti bent menkiausią supratimą apie jų auginimą.

    Ryžiai Devzira

    Kaip auginami Devzira ryžiai?
    Devzira ryžių auginimo technologija yra labai imli darbui, todėl šios veislės ryžių kaina yra didelė. Devzira ryžius auginti sunku, nes jiems reikia tam tikro klimato ir daug vandens, tik tada augalas duos gerą derlių.

    Devzira ryžiai auginami tik Ferganos slėnyje esančiuose Syrdarjos upės aukštupyje esančiuose žemės sklypuose. Ypatingas Ferganos slėnio klimatas ir dirvožemio sudėtis leidžia gauti nuostabų produktą, kurio neįmanoma užauginti jokioje kitoje pasaulio vietoje. Netgi netoli Chanabado miesto auginami ryžiai nėra tokio pat skonio.

    Ferganos slėnis yra akmenuotas kraštas. Norint sėti ryžius, reikia suarti molingą dirvožemį, o tai jau savaime yra sunkus darbas. Tada aptverti laukai užpilami vandeniu ir paliekami savaitei, per kurią molis aktyviai sugeria vandenį. Po savaitės dirvožemis vėl suariamas, kad permirkęs laukas taptų purus, o tada paliekamas ramybėje, kad molis susigulėtų.

    Ryžių grūdai taip pat ruošiami tam tikru būdu: jie išmirkomi, sudedami į maišelius ir vėl mirkomi maišeliuose. Tuo tarpu sėklos sudygsta.

    Gegužės mėn. ryžiai sėjami tiesiai į vandenį — iki to laiko molis nusėda ir vanduo būna beveik skaidrus. Vanduo jau spėjo sušilti iki reikiamos temperatūros, todėl sėklos greitai įsišaknija. Ryžių daigai iškyla tiesiai iš vandens ir birželio mėn. ravimi rankomis.

    Tik rugpjūčio viduryje pasirodo pirmosios ryžių varpos, o spalio pabaigoje vanduo išleidžiamas ir ryžių varpos nušienaujamos. Dribsniai nuo grūdų nulupami rankomis arba vandeniu varoma mašina.

    Kur galima nusipirkti tikrų Devzira ryžių?
    Tikrų Devzira ryžių sunku nusipirkti, tačiau jei tikrai norite paragauti tikrą uzbekišką plovą, turite ieškoti ryžių iš patikimų tiekėjų, vadovaudamiesi teigiamais kitų pirkėjų atsiliepimais. Tačiau jei bent kartą paragavote tikro Ferganos plovo, legendinių “Devzira” ryžių skonio niekada nesupainiosite.

    Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į produkto kainą: šie ryžiai nėra pigūs, paprastai jų kaina ne mažesnė nei laukinių ryžių (12-15 eurų/kg). Jei įmanoma, ryžius būtina ne tik apžiūrėti, bet ir paliesti. Kiekvieną Devzira grūdą dengia nedidelis miltelių sluoksnis — tai sumalti grūdų lukštai. Milteliai gali būti šviesiai rožinės arba tamsiai raudonos spalvos. Jei grūdelius patrinsite rankose, tikrieji milteliai tolygiai padengs pirštus. Milteliai yra labai švelnūs ir dažnai lyginami su pūkeliais.

    Kuo ilgiau išlaikomi sandėliuose Devzira ryžiai, tuo jie vertingesni ir tuo skanesnis bus patiekalas. Kartais Devzira sandėliuose laikoma 2-3 metus. Dėl tokio laikymo ryžiai įgauna būdingą kvapą, spalvą ir skonį.

    Devzira ryžiai dažniausiai perkami plovui. Manoma, kad tikrą uzbekišką plovą galima išvirti tik iš Devziros. Šios kruopos yra vertingiausias Ferganos slėnio gyventojų maisto produktas. Būtent iš šios rūšies ryžių galima pagaminti legendinį Ferganos plovą.

    Kiekviena uzbekų šeima turi savo plovo receptą, tačiau visus šiuos receptus vienija pagrindinis ingredientas – Devzira ryžiai.

    Devzira ryžiai pakuojami:
    Skaidrus celofaninis 800 g svorio pakelis.
    Rudos spalvos kartoninė dėžė 4 kg 800 g svorio.
    Kazanas-uzbekiškas--ketaus-kazanas-talpa-8-litrai-Top-view-Plovas

    Ferganos plovas gaminamas iš ėrienos, Devziros ryžių, avienos arba ėrienos taukų ir daržovių. Plovo gaminimas susijęs su vieninteliu mėsos paruošimo būdu, kuris buvo įmanomas klajoklių laikais: kourmos gamyba. Kourma sąvoka kiekvienam uzbekui pažįstama nuo vaikystės. Tai kepti mėsos gabaliukai, aptepti riebalais. Tokia mėsa ilgai išsilaiko net ir karštuoju laikotarpiu.

    Kaip pasigaminti Devzira ryžių plovą?
    Uzbekų mėgstamą plovą geriausia gaminti iš Devziros ryžių. Devzira ryžius reikia virti naudojant specialią technologiją. Pirmiausia ją reikia iš anksto pamirkyti šaltame, šiek tiek pasūdytame vandenyje, tada kelis kartus nuplauti, kad pašalintumėte rausvus miltelius. Verdant ryžių tūris padvigubėja, todėl, matuodami juos patiekalui, atsižvelkite į tai, kad Devzira pasižymi dideliu vandens absorbcijos koeficientu.

    Devzira ryžiai yra saldaus skonio, savito aromato ir ryškaus salyklo skonio. Ryžiai sugeria riebalus ir vandenį, todėl jų grūdeliai įsigeria į plovo skonį. Devzira ryžiai visada išlieka trapūs ir netampa vientisa mase.

    Nors iš pažiūros paprastas, plovas laikomas vienu sudėtingiausių Rytų virtuvės patiekalų. Kiekvienam uzbekui gerai išvirtas plovas yra svarbiausias valgis.

    Norint pagaminti tikrą plovą, jį reikia virti kazane, kaip tai darė žmonės, kuriems klajoklystė buvo gyvenimo būdas. Kourma buvo kaitinama katile, į ją buvo dedama vandens, morkų, svogūnų, ryžių.

    Namų sąlygomis plovas, žinoma, verdamas ne iš kourmos, o iš šviežios mėsos.


    Plovo receptas (1 kg Devzira ryžių):
    Tikrą plovą reikia virti kazane. Kazano privalumas yra tas, kad jis optimaliai paskirsto šilumą.

    1. Išmirkykite ir nuplaukite “Devzira” ryžius, kaip aprašyta anksčiau. Palikite jį šiltame vandenyje 30 minučių.

    2. Į kazaną supilkite aliejų (apie 3 samčius) ir kaitinkite ant gana stiprios ugnies 5 min.

    3. Mėsą (0,5 kg) supjaustykite 2×2 cm gabalėliais. Sudėkite į kazaną ir kepkite apie 2 minutes.

    Svarbu: plovui pirkite jauną avieną. Nuo mėsos nupjaukite riebalus ir juos pašalinkite.

    4. Plovui imkite 2 žiedais supjaustytus svogūnėlius ir sudėkite į kazaną.

    5. Geltonosios morkos (1 kg) Supjaustykite juostelėmis, sudėkite į kazaną ir kepkite apie 10 minučių.

    6. Į kazaną įberkite druskos, kumino ir prieskonių plovui.

    7. Įpilkite vandens (apie 1,2 l), sumažinkite ugnį ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 min.

    8. Tolygiai išklokite ryžius į kazaną.

    9. Padidinkite ugnį ir virkite, kol vanduo išgaruos.

    10. Kai vanduo išgaruos, sumažinkite kaitrą. Uždarykite kazano dangtį ir virkite 15 min.

    11. Po 15 minučių atidarykite kazano dangtį ir įmaišykite ryžius, morkas ir mėsą.


    Plovą galima pateikti prie stalo.

    Pabaigoje patiekalą papuoškite česnakais, pipirais ir, jei mėgstate, džiovintais vaisiais.

     

    Skanaus!